FAYDALI BİLGİLER
EKMEĞİN BESİN DEĞERİ VE ÖNEMİ
Tarih boyunca insanoğlunun en çok ürettiği ve tükettiği gıda ürünü olan ekmek, temel besin kaynaklarından biridir.
Doyurucu ve ekonomik olması nedeniyle vücudumuzun ihtiyaç duyduğu günlük besin değerlerinin birçoğu ekmekten karşılanmaktadır. Örneğin;
günlük enerjimizin ortalama % 44 ́ü sadece ekmekten, % 58 ́i ise diğer tahıl ürünleri ve değişik gıdalardan sağlanmaktadır.
Yetişkin kadın ve erkeklerin günlük ortalama ihtiyaçları düşünüldüğünde 300 gr ekmek;
•Günlük alınması gereken enerjinin % 30-36’sını,
•Demirin % 12-48’ini,
•Proteinin % 39-42’sini,
•Kalsiyumun % 9-57’sini,
•B1 vitamininin % 27-63’ünü,
•B2 vitamininin % 12-30’unu,
•Niasinin % 15-27’sini karşılamaktadır.
Toplumumuzun kutsal değerlerinden birisi, sofralarımızın baş tacı olan ve
“nimet” olarak adlandırılan ekmek; aynı zamanda alın terini, paylaşmayı ve bereketi ifade etmektedir. Atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünlerinden birinin ekmek olduğu bilinmektedir.
Üretilen ekmeğin önemli bir kısmı ne yazık ki gıda olarak tüketilmeyerek çöpe atılmakta ya da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Yüz milyonlarca insanın aç uyuduğu ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiği bir dünyada, ekmeğin israf edilmesi yürek yaralayan bir olgudur.
Buğday Nedir
Un Nedir
Tarifler
2. Organize Sanayi Bölgesi Vali Muammer Güler Bulvarı
2 Nolu Batı Cadde No: 22 Başpınar/Gaziantep
0342 337 27 77
0342 337 27 34
info@eminsanun.com